The Machlis experience
Door: Margriet
Blijf op de hoogte en volg Margriet
18 Juli 2009 | Israel, Jeruzalem
Gisterochtend heb ik het Yad Vashem museum (holocoaustmuseum) bezocht. Dat was ongeveer een half uurtje met de bus. Een indrukwekkend museum!
's Middags heb ik vooral door de oude stad gelopen. De klaagmuur, de Church of the Holy Sepulchre, Gethsémané, de Via Dolorosa. Aan het eind van de middag ging ik me even opfrissen in het hostel, en dan wilde ik 's avonds weer naar de klaagmuur om te zien hoe dat is op de vrijdagavond, shabbatsavond, om daarna shabbat te gaan vieren bij een Joodse familie, familie Machlis, waar ik me via een toeristenbureau voor had aangemeld. Deze familie ontvangt wekelijks allerlei gasten van over de hele wereld, er komen steeds zo'n 50 à 60 mensen shabbat met hen vieren!
Net op weg naar de klaagmuur kwam ik iemand tegen die in hetzelfde hostel verblijft en die ook naar de klaagmuur ging. Daar heb ik toen mee opgetrokken en hij wilde ook wel mee naar de shabbatsavond die avond. Echt interessant; het was iemand die in India (Delhi) geboren is, toen naar de VS is geëmigreerd, voor Wall Street Journal heeft gewerkt en nu is hij auteur en schrijft hij verschillende boeken over globalisering. Vet interessant.
De shabbat was echt een hele coole ervaring; er waren wel zo'n 70 mensen in het huis van Rabbi Machlis. Orthodoxe joden naast reform joden naast Duitse en Mexicaanse toeristen. Vrijwel niemand kende elkaar maar het was echt gezellig. Het was een shabbatsmaaltijd met het zingen, de shabbatgerechten etc. Het begon rond 21u en duurde wel zo'n 4 uur.
Vanochtend heb ik nog wat dingen bezocht in de oude stad en een beetje rondgelopen. Voor degenen die mijn theezakjesliefde kennen: er is hier ZOVEEL thee! Niet in zakjes weliswaar. Maar toch. Dus heb even flink rozenthee ingeslagen :D
Nou, ik ga weer. Vanmiddag ga ik de derde plek bezoeken waar volgens sommigen Jezus zou zijn begraven. Hij ligt echt overal als je dat allemaal moet geloven!
18 Juli 2009 - 12:51
An:
Hi Mar! Het klinkt echt heel leuk allemaal! En 't is niet echt een verrassing dat je allerlei mensen ontmoet haha ;) Veel plezier weer! Het regent hier als een malle vandaag :(
X -
19 Juli 2009 - 17:30
Robbert V.d. B:
Hé Magriet! Mooi om tussen mijn vakanties door nog even snel een glimp op te vangen van jouw mooie reis;) Nog veel toffe reiservaringen gewenst en tot na de zomervakantie!
Baruch Ha'Shem Adonai!
Robbert.